זירה מקצועית לאדריכלים
מעצבים ואנשי מקצוע

מאגר חברות ואנשי מקצוע מובילים בעולם הבנייה

ובנוסף מאמרים ופורומים בנושאי הבנייה והעיצוב עם מיטב אנשי המקצוע בארץ

רוצים להעלות תוכן, חדשות, אירוע או כל דבר שיעניין את הגולשים? שלחו אלינו

חשיבות מערכות איטום ובידוד בדירות מגורים

מאת: ס.דניאל - מומחה ויועץ איטום, בידוד ובנייה

בחסות פורטל איטום נט...

השלבים הראשוניים מקורם עוד בשלבי התכנון המוקדם של המערכות השונות בדירות המגורים. על מנת ליצור מעטפת מבודדת מפני חדירת רטיבות, קור וחום.

חשיבות מערכות איטום ובידוד בדירות מגורים

אחת התופעות השכיחות והחמורות הקיימות בדירות מגורים, בעיקר בבנייה פרטית, בנה ביתך, הגורמות לליקויים וכשלים,נזקים חמורים, מקורה בתופעת הרטיבות ובידוד מבנה המגורים.


השלבים הראשוניים מקורם עוד בשלבי התכנון המוקדם של המערכות השונות בדירות המגורים. על מנת ליצור מעטפת מבודדת מפני חדירת רטיבות, קור וחום, אנו למעשה יוצרים שכבת מגן למעטפת הבית משלב היסודות ועד לגג המבנה, גג שטוח וגג רעפים.


קיימים שיטות רבות ומגוונות ליצירת מעטפת אטומה לבתים לדירות מגורים, הן לגבי מערכות האיטום למניעת חדירה ועבירות מים והן לגבי אטימות מרבית למניעת מעברי חום וקור לפנים דירת המגורים, המונח המקצועי הינו בידוד תרמי.

ניתן לאפיין את מערכות האיטום כדלקמן:


מערכות איטום חיוביות


מערכת איטום חיובית הינה למעשה שיטת האיטום החשובה ביותר. מערכות האיטום יוצרות למעשה שכבת מיגון על גבי מעטפת המבנה, משלב היסודות ועד לגג המבנה. הכלל חל גם על איטום קירות חיצוניים, איטום חלונות, איטום חדרים רטובים, [מקלחות וחדרי שירות] ואיטום מרפסות.


מערכות איטום נגטיביות , [שליליות]


מערכות איטום שליליות מהוות למעשה במרב המקרים, דרך עקיפה למניעת חדירת מים ורטיבות כתוצאה מכשלים בביצוע מערכות איטום חיוביות, כשלים הנובעים מתכנון לקוי, מחוסר ידע בסיסי של המתכנן בשלב התכנון המוקדם של מבנה המגורים, מביצוע מערכות איטום לא ייעודיות, מביצוע כושל של קבלני ביצוע ו/או מפיקוח לקוי בעת הביצוע של המתכנן, מהנדס הבניין ו/או לחלופין מפקח הבנייה.


הנזקים הנגרמים לדירות המגורים כתוצאה מכשלים בתכנון, מאי ביצוע מערכות איטום ייעודיות, רבים ומגוונים. החל מכתמי עובש ופטריות על גבי קטעי קירות חיצוניים ופנימיים, התפוררות שכבות טיח וצבע, פגיעה בתשתיות, פגיעה בחוזקו של המבנה, פגיעה במעטפת התרמית ועוד.


המקורות של חדירת רטיבות ומים לדירת המגורים נובעת ממשקעים בעונת החורף, שימוש במערכות איטום לא ייעודיות ולא תקניות, שימוש בחומרי בנייה, מצעים רטובים, קפילאריות כתוצאה מנגישות של דירת המגורים עם מוקדי רטיבות, כגון:דירת מגורים הנושקת לגינת המבנה ללא ביצוע הפרדה עם מערכות איטום בין גינת המבנה לבין דירת המגורים, חדירת רטיבות לקומת מסד, מרתפים ומקלטים עקב אי ביצוע ו/או ביצוע לקוי של מערכות איטום לפני כיסוי באדמת מילוי, אי ביצוע מערכות ניקוז להולכת עודפי מים, הגורמים ללחץ הידרוסטאטי קבוע על קירות המבנה.

מערכות איטום של חדרים רטובים, [מקלחות וחדרי שירות] אינם נופלות בחשיבותן ממערכות איטום חיצוניות, קיימת חשיבות מיוחדת בביצוע מערכות איטום במקלחות למניעת זחילת מים ורטיבות לקומות מגורים תחתונות, למניעת קפילאריות כתוצאה ממצע חול רווי, עקב חדירת מים מתחת לפני החיפוי במקלחות, מומלץ אף לבצע הרבצה של טיח בטון על הקירות לפני ביצוע חיפוי באריחי קרמיקה.


מערכות גמר למעטפת של המבנה, טיח וציפויים שונים נועדו למנוע מעבר רטיבות/מים, הטיח והציפויים השונים מהווים למעשה שכמייה של דירת המגורים מפני פגעי מזג האוויר, קיימים מערכות טיח מתועש המיועדות לביצוע שכבות גמר לאחר בניית השלד ו/או לחילופין מערכות טיח המוכנות באתר הבנייה. הציפויים השונים מתחלקים למערכות צביעה ו/או שליכט/טיח צבעוני. בכל מקרה מומלץ לבצע את הצפויים השונים עם מערכות ייעודיות ואפקטיביות.


מערכות איטום תת-קרקעיות מחייבות תכנון מוקדם של המתכנן/מהנדס הבניין על מנת למנוע בעתיד מעבר רטיבות ומים, ראוי לציין כי אי ביצוע ו/או ביצוע לקוי יחייב בעתיד ביצוע חפירה מסביב למבנה, היבט בעל משמעות הן מבחינה כספית והן כתוצאה מפגיעה בפיתוח שבוצע מסביב לדירת המגורים, קיימים אמצעים שונים לביצוע מערכות איטום נגטיביות, [שליליות], מחלקו הפנימי של המרתף, ממ"ד, מערכות איטום אלו יקרות יותר.


אחת התופעות הנפוצות בדירות מגורים הינה, היקוות מים מסביב לדירת המגורים עקב אי ביצוע מערכות ניקוז להולכת עודפי מים בעונת הגשמים, מהשקיה וכד'. מומלץ בנושא זה להקפיד באופן מיוחד, לחצים מתמשכים של מים על קירות המבנה, בעיקר מרתפים, ממ"דים תת-קרקעיים, עלולים במשך הזמן למצוא דרך ולחדור לפנים דירת המגורים. ככל שמערכות האיטום יהיו אמינות יותר ויבוצע באמצעות בעלי מקצוע מנוסים, קיים תמיד סיכוי של חדירת מים כתוצאה מלחצים אלו, הרחקתם באופן מבוקר חשובה לשמירה הן על מבנה על המגורים והן על מערכות האיטום השונות.


קיימים בתחום מערכות האיטום מספר מערכות לשימושים ייעודים:

1. חומרי אטימה ביטומנים.

2. חומרי אטימה על בסיס פוליארטני.

3. חומרי אטימה על בסיס צמנטי, [מיועדים גם לאיטום נגטיבי].

4. חומרים על בסיס סילקוני.

5. חומרי אטימה על בסיס אקרילי.


מערכות בידוד תרמי נועדו לחסימת מעבר אנרגית חום דרך חומר, ככל שרמת הבידוד התרמי של החומר אפקטיבית יותר, לא תהיה השפעה של תנאי מזג אוויר קיצוניים בדירת המגורים, בתכנון נכון וביצוע מערכות בידוד בדירת המגורים, מעטפת המבנה, גשרי קור, גג המבנה, מפתחים, הצללה של חלונות וכד' ניתן לחסוך כ 07 % מההוצאות על מערכות מיזוג והסקה בדירות המגורים, לשפר את איכות החיים, יהי נעים ונוח יותר לדיירי הבית.

בידוד אקוסטי נועד לבודד את דירת המגורים ממעברי רעש/קול, הן מסביבת המגורים והן במבנים משותפים ממעברי רעש בין קירות/קומות, קיימים בארץ תקנים בנושא בידוד תרמי ואקוסטי, בעיקר בבנייה חדשה.


מומלץ לבצע התקשרות חוזית עם קבלני ביצוע מורשים בעלי ניסיון בתחום ולא להתפתות לבצע את עבודות האיטום השונות עם קבלני שאינם בעלי ניסיון וותק בתחום, חלקם הגדול של הכשלים במערכות האיטום השונות נובע בעיקר מביצוע לקוי של קבלנים ללא ידע וניסיון בתחום.

חשיבות מערכות איטום ובידוד בדירות מגורים
מאת: ס.דניאל - מומחה ויועץ איטום, בידוד ובנייה

לפניות ותגובות במצעות טופס משוב